ABsalestrade logo

Winkelwagen

Gasvrij wonen, wat doe je met de warmwatervoorziening?

Steeds meer mensen gaan gasvrij wonen. Er worden meer huizen en panden gebouwd en verbouwd zonder gasaansluiting. De gasprijs stijgt al jaren en die stijging zal niet afnemen. Daarom wachten veel particulieren en bedrijven niet meer af, maar gaan op zoek naar betaalbare en duurzame alternatieven voor de verwarming van woning en water.

Gasvrij wonen is duurzaam

Gasvrij wonen: decentraal is ideaal

In de traditionele situatie wordt alle verwarming geregeld vanuit één centraal punt, centrale verwarming. De hr-combiketel is hiervoor de meest gekozen verwarmingsmethode. Deze levert zowel warm water voor de verwarming als voor de warmwaterkraan. Voor deze verwarmingsmethode wordt gebruik gemaakt van gas en door de lange leidingen zorgt deze methode voor een energieverlies van wel 40%.

Bij decentrale verwarming wordt de verwarming van woning en water van elkaar gescheiden. Door verwarmingsmethodes op elektriciteit in te zetten, kies je voor een duurzame oplossing voor verwarmen. Aan welke duurzame alternatieven kun je denken?

Elektrische doorstromer

Voor de verwarming van al het tapwater is de elektrische doorstromer de ideale oplossing. Een doorstromer is een elektrisch apparaat dat direct bij het watertappunt wordt geïnstalleerd en zorgt voor warm water op het moment dat er vraag naar is. Elke meter leiding zorgt voor energieverlies. Omdat de elektrische doorstromer direct bij het tappunt wordt geïnstalleerd, zijn leidingen vanaf een centraal verwarmingssysteem overbodig.

Kokend waterkraan

Wil jij geen gas meer verbruiken voor het opwarmen van water in de keuken? Bijvoorbeeld voor het zetten van een kop thee of voor het koken van de aardappels. Daarvoor is de kokend waterkraan de ideale oplossing! De elektrische boiler zorgt voor kokend water precies op het moment dat je het nodig hebt. Dat maakt de kokend waterkraan energiezuinig. Er wordt alleen water verwarmd op de plek waar het nodig is en op het moment waarop het nodig is.

Warmteterugwinsysteem

Voor een échte energiebesparende en duurzame oplossing van het verwarmen van tapwater in de badkamer is er het wtw-systeem: de Close-In Shower. Dit is een unieke combinatie van warmteterugwinning en elektrisch verwarmen. Het wtw-systeem zorgt ervoor dat koud leidingwater tot de helft van de warmte wordt voorverwarmd. Dit zorgt ervoor dat de elektrische doorstromer minder energie hoeft te gebruiken om water op de juiste temperatuur te krijgen.