ABsalestrade logo

Winkelwagen

Infrarood panelen voor elektrisch verwarmen

Elektrische verwarming met infrarood panelen is een energiezuinige en lokale verwarmingsmethode. Met infrarood verwarmingspanelen verwarm je duurzaam en efficiënt. Wij leveren een speciale selectie van topmerken in infraroodverwarming.
Infrarood panelen in woonkamer

Infrarood warmtepanelen als hoofd- of bijverwarming

Infrarood panelen zijn een energiezuinige keuze als bijverwarming. In ruimtes waar je vaak maar kort bent of weinig komt, zorgen infrarood panelen voor snelle verwarming.

Het is ook mogelijk om infrarood-warmtepanelen als hoofdverwarming te gebruiken, maar dan is de voorwaarde wel dat de woning of het pand een goede isolatie heeft.

Infrarood panelen als bijverwarming

Met een infrarood paneel als bijverwarming kan het energieverbruik van de hoofdverwarming omlaag. Infrarood panelen zet je neer, hang je aan de muur of zelfs aan het plafond. Deze panelen geven stralingswarmte af naar een specifieke plek in de kamer. Als je in de stralingswarmte zit, voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager. Het is te vergelijken met in de zon zitten in de lente. Zodra je dan lekker in de zon zit, is het heel behaaglijk, ook al is de buitentemperatuur nog relatief laag. Maar zodra je bij het warmtepaneel wegloopt, is de warmte ook weg.

Soorten infraroodstraling

Infraroodstraling is een niet zichtbare straling die alleen voelbaar is. De straling komt vanuit het kleurenspectrum en heeft een iets lagere frequentie dan de zichtbare kleur rood. Daarom is korte golf infraroodstraling, als straling die het dichtste bij de kleur rood ligt, meestal zichtbaar in de vorm van een lamp en is de warmte vaak vrij intens. Deze korte gold infraroodstraling gebruiken we in terrasverwarmers. Daarnaast zijn er ook nog infraroodpanelen met middellange of lange golf infraroodstraling. Deze hebben vaak geen zichtbare lamp. De meeste infraroodpanelen voor binnenshuis werken met een middellange of lange golf, afhankelijk van de benodigde afstand en capaciteit.
Infrarood panelen

Hoe werkt verwarmen met infrarood panelen

Verwarmen met infrarood panelen is een totaal andere manier van verwarmen dan op de traditionele manier met radiatoren.

Infrarood-warmtepanelen verwarmen niet de lucht in de ruimte, maar geven stralingswarmte af. Deze stralingswarmte maakt de gevoelstemperatuur aangenaam. Voor bijverwarming is één infrarood paneel vaak al voldoende. Voor gebruik van infrarood-warmtepanelen als hoofdverwarming, maken we een installatieplan op maat.

Infrarood verwarming kan zuiniger zijn dan traditionele verwarmingsmethoden, omdat het alleen de objecten in de kamer verwarmt en niet de lucht. Hierdoor kan er energie bespaard worden en kan het een efficiëntere en kosteneffectieve manier zijn om te verwarmen. Echter, de exacte zuinigheid hangt af van verschillende factoren zoals isolatie, grootte van de ruimte, type infrarood paneel, en gebruikspatroon.

Ja, infrarood panelen zijn over het algemeen veilig in gebruik. Ze produceren geen schadelijke stoffen en er is geen risico op lekkages of explosies. Echter, net als bij alle elektrische apparaten, is het belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en het paneel niet te bedekken of te dicht bij brandbare materialen te plaatsen.

Een infrarood paneel straalt over het algemeen tot ongeveer 3 meter afstand. De exacte afstand hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en wattage van het paneel, de omgevingstemperatuur en de aanwezigheid van obstakels tussen het paneel en de persoon of object dat verwarmd wordt.

De kosten voor het installeren en gebruiken van infrarood panelen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en het type paneel, het stroomverbruik, de installatiekosten en de gebruiksfrequentie. Neem contact met ons op voor een kostenindicatie.

Ja, infrarood panelen kunnen gebruikt worden in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Wel is het belangrijk om te kiezen voor panelen met een hoge IP-waarde, die aangeeft dat ze bestand zijn tegen vocht en water. Er zijn ook speciale badkamer infrarood panelen verkrijgbaar die geschikt zijn voor deze toepassing.

Infrarood panelen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk om ze regelmatig schoon te maken met een zachte doek en ze te controleren op eventuele beschadigingen. Als de panelen beschadigd zijn, moeten ze door een professional worden gerepareerd of vervangen.