ABsalestrade logo

Winkelwagen

De voordelen van douchen met een elektrische boiler

Met een elektrische boiler douchen: de voordelen

Een elektrische boiler is ideaal voor het douchen, vooral als je streeft naar een woning zonder gasaansluiting. In deze blog vertellen we je meer over de werking van een elektrische boiler, besteden we aandacht aan de combinatie van een elektrische boiler met zonnepanelen en hebben we het over de belangrijke voordelen. Waarom zou je kiezen voor een elektrische boiler? Lees snel verder om erachter te komen. 

Table of Contents

Hoe werkt een elektrische boiler

Een elektrische boiler verwarmt water door middel van elektrische weerstand. In de kern bevindt zich een verwarmingselement, vaak uitgerust met meerdere spiralen, dat ondergedompeld is in het waterreservoir. Zodra elektriciteit door dit element loopt, genereert de weerstand warmte, die vervolgens het water verwarmt.

De capaciteit van de boiler die je nodig hebt, hangt af van de grootte van je huishouden en hoe lang en hoe warm je graag doucht. Voor een één- of tweepersoonshuishouden is een 30-liter boiler vaak toereikend. In grotere huishoudens biedt een boiler van 100 liter meer comfort tijdens het douchen.

zonnepanelen op dak voor elektrische boiler douchen

Elektrische boiler en zonnepanelen: perfecte match?

Het combineren van een elektrische boiler met zonnepanelen is niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar biedt ook het aantrekkelijke voordeel van kostenbesparing. Hoewel de initiële uitgave voor zowel zonnepanelen als een elektrische boiler kan variëren, kan deze combinatie op de lange termijn leiden tot substantiële verlagingen van je energierekening. 

Door gratis zonne-energie te gebruiken voor het verwarmen van je water, kun je de maandelijkse kosten aanzienlijk reduceren. Dit maakt de combinatie van een elektrische boiler en zonnepanelen niet alleen een duurzame, maar ook een economisch slimme keuze, waarmee je op termijn zowel het milieu als je portemonnee spaart.

Stroomverbruik van een elektrische boiler

Het stroomverbruik van een elektrische boiler is een belangrijke overweging, vooral als het gaat om de efficiëntie en kosten op de lange termijn. Voor een kleine elektrische boiler van 30 liter, gebruikt voor de douche, ligt het verbruik tussen de 1,5 en 2,5 kWh per opwarmcyclus. Bij grotere boilers, zoals een model van 100 liter, kan dit oplopen tot 3 tot 5 kWh per cyclus.

Echter, het daadwerkelijke stroomverbruik van een elektrische boiler varieert sterk per situatie, afhankelijk van diverse factoren:

  • Capaciteit van de boiler: Grotere boilers verbruiken logischerwijs meer energie om het water op te warmen. Het stroomverbruik neemt toe met de capaciteit van de boiler.
  • Isolatie: Een goed geïsoleerde boiler behoudt warmte langer, wat resulteert in minder energieverbruik om het water op temperatuur te houden.
  • Gebruikspatroon: Frequentie en duur van het douchen in het huishouden, alsmede het gebruik van waterbesparende middelen zoals een zuinige douchekop, beïnvloeden het stroomverbruik aanzienlijk. Lees meer over besparen in de badkamer in onze blog.
  • Temperatuurinstellingen: Het instellen van een hogere temperatuur vereist meer energie. Het vinden van een evenwicht tussen comfort en energiebesparing kan een aanzienlijke impact hebben op het stroomverbruik.

Door rekening te houden met deze factoren, kun je een beter inzicht krijgen in het energieverbruik van je elektrische boiler en maatregelen nemen om efficiënter gebruik te maken van energie. Dit kan niet alleen kosten besparen, maar draagt ook bij aan een milieuvriendelijker huishouden.

Hoe lang kan ik douchen met een elektrische boiler?

Als je je afvraagt hoe lang je kunt douchen met een elektrische boiler, hangt dit sterk af van de capaciteit van de boiler. Met een standaard 50 liter boiler kun je gemiddeld zo’n 15 minuten douchen. Als je langer wilt douchen zonder onderbreking, kun je kiezen voor een grotere boiler. Bijvoorbeeld, voor een douchetijd van ongeveer 30 minuten, zou je een 120 liter boiler nodig hebben.

Een kort overzicht van de indicatieve douchetijden per aantal liter: 

30 liter = 9 minuten 

50 liter = 15 minuten 

80 liter = 20 minuten 

100 liter = 25 minuten 

120 liter = 30 minuten 

150 liter = 37,5 minuten 

De voordelen van met een elektrische boiler douchen op een rijtje

Eenvoudige installatie: Een van de meest aansprekende voordelen van elektrische boilers is hun eenvoudige installatieproces. Zonder de noodzaak voor een gasaansluiting, kunnen ze overal gemakkelijk worden geïnstalleerd. Dit flexibele installatieproces maakt het mogelijk om de boiler precies daar te plaatsen waar hij het meest nodig is, afhankelijk van de specifieke behoeften van jouw huishouden.

Hoge efficiëntie: Moderne elektrische boilers zijn ontworpen om een hoog rendement te bieden. Ze zijn energie-efficiënt en minimaliseren het warmteverlies. Dit betekent dat ze een groot deel van de verbruikte energie omzetten in nuttige warmte, wat resulteert in lagere operationele kosten en een vermindering van energieverspilling.

Verhoogde veiligheid: Doordat elektrische boilers geen open vlammen of brandstof gebruiken, elimineren ze het risico op gaslekken, explosies of koolmonoxidevergiftiging. Dit maakt ze een veiligere optie dan traditionele gasboilers.

Milieuvriendelijk: Elektrische boilers zijn een groene keuze. Ze genereren geen directe emissies, wat bijdraagt aan een vermindering van de luchtvervuiling en een schonere leefomgeving. Vooral wanneer de elektriciteit die wordt gebruikt afkomstig is van hernieuwbare bronnen, zoals zonne- of windenergie, kan het gebruik van een elektrische boiler je CO2-voetafdruk aanzienlijk verlagen.

Lange levensduur: Elektrische boilers hebben over het algemeen een langere levensduur dan gasboilers. Door het ontbreken van complexe mechanische onderdelen zijn ze minder vatbaar voor slijtage en vereisen ze minder onderhoud, wat bijdraagt aan lagere lange termijn kosten.

Geluidsarm: Een ander voordeel is dat elektrische boilers zeer stil werken. Ze produceren nauwelijks geluid tijdens het verwarmen van water, wat ze een onopvallende toevoeging maakt aan je huis.

De nadelen van een elektrische boiler

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen te noemen van het gebruik van een elektrische boiler in de douche. Maar deze wegen eigenlijk niet op tegen de voordelen. Toch zetten we ze kort op een rijtje. 

Beperkte capaciteit: In vergelijking met gasboilers kan de warmwatercapaciteit van elektrische boilers beperkter zijn. Dit kan problematisch zijn in situaties waar veel warm water tegelijk nodig is, zoals het vullen van een groot bad of bij gelijktijdig gebruik door meerdere personen. Eenmaal de capaciteit bereikt, kan het opwarmen van meer water enige tijd in beslag nemen.

Afhankelijk van elektriciteit: Deze boilers zijn volledig afhankelijk van elektriciteit. Tijdens een stroomstoring betekent dit dat je zonder warm water zit totdat de elektriciteit weer beschikbaar is.

Warmteverlies: Net als bij traditionele boilers en warmtepompen, kan er warmteverlies optreden door de afstand die het warme water moet afleggen binnen het huis. Een oplossing hiervoor kan een doorstromer zijn, die warm water op de gewenste locatie genereert, waardoor warmteverlies wordt geminimaliseerd.

Een elektrische boiler koop je bij AB Sales & Trade

Bij AB Sales & Trade bieden we een uitgebreid assortiment aan elektrische boilers, perfect afgestemd op jouw specifieke behoeften en situatie. Of je nu op zoek bent naar een model met hoge capaciteit of een efficiënte oplossing voor een kleiner huishouden, bij ons vind je de ideale boiler. 

Neem vandaag nog een kijkje in ons assortiment en maak de overstap naar een comfortabele en energiezuinige warmwatervoorziening. Jouw perfecte elektrische boiler wacht op je bij AB Sales & Trade. Shop nu en ervaar het gemak en de efficiëntie van modern warm water in huis!

Zoeken

Recente berichten