ABsalestrade logo

Winkelwagen

Hoe kies je de juiste capaciteit van je elektrische boiler?

elektrische boiler

Hoe kies je de juiste elektrische boiler?

Wanneer je overweegt een elektrische boiler aan te schaffen, is de capaciteit een van de eerste en belangrijkste overwegingen. De elektrische boiler is niet alleen een essentieel onderdeel van je dagelijkse comfort thuis, maar ook een belangrijke factor in je energieverbruik en -kosten. Maar hoe bepaal je nu de juiste capaciteit voor jouw situatie? We vertellen het je graag.

Een elektrische boiler en je warmwaterbehoefte

De capaciteit van een elektrische boiler wordt uitgedrukt in liters en geeft aan hoeveel warm water de boiler kan leveren voordat het opnieuw moet opwarmen. Populaire elektrische boilers hebben een capaciteit variërend tussen de 80 en 200 liter. Om de juiste capaciteit te bepalen, moet je eerst je dagelijkse warmwaterbehoefte inschatten.  

 Factoren die je warmwaterbehoefte beïnvloeden: 

  • Aantal bewoners: Hoe meer mensen in het huishouden, hoe hoger het warmwaterverbruik.  
  • Dagelijks gebruik: Je gebruikt ongemerkt heel wat warm water op een dag. Denk aan douchen, in bad gaan, afwassen. Belangrijk is ook om de piekmomenten in kaart te brengen, je wilt niet dat het laatste gezinslid onder een koude douche staat. 
  • Lengte en isolatie van waterleidingen: Hoe langer de leiding, hoe groter de kans is dat het water onderweg zijn warmte verliest. Goed geïsoleerde leidingen kunnen dit probleem deels verhelpen. Maar het is ook het overwegen waard om op plekken waar de leidingen lange afstanden moeten afleggen een doorstromer te plaatsen 

Capaciteitsrichtlijnen van een elektrische boiler

Alhoewel elk huishouden zo zijn eigen type warmwaterverbruik heeft; zo houden sommigen nou eenmaal van lekker lang badderen terwijl anderen de douche nog het liefst uitzetten als ze hun haren aan het inzepen zijn. Zijn er wel capaciteitsrichtlijnen van waaruit je een elektrische boiler kunt kiezen. 

  • Één- of tweepersoonshuishouden: Voor kleinere huishoudens is een elektrische boiler met een capaciteit tot 80 liter vaak voldoende. Dit biedt genoeg warm water voor dagelijks gebruik. 
  • Gezinnen van 3 tot 4 personen: Voor een gemiddeld gezin wordt een boiler van 80 tot 100 liter aangeraden. Dit zorgt ervoor dat er altijd genoeg warm water beschikbaar is voor douches, de afwas en andere dagelijkse taken. 
  • Grotere huishoudens: In huizen met meer dan 4 personen of huishoudens met een hogere warmwaterbehoefte, kan het nodig zijn te kiezen voor een boiler met een capaciteit van meer dan 150 liter.  

Bij het kiezen van de capaciteit van je elektrische boiler is het ook slim om na te denken over toekomstige veranderingen in je huishouden. Groeit je gezin, of plan je een renovatie die meer warm water zal vereisen? Het kan zinvol zijn om te investeren in een iets grotere boiler dan je momenteel nodig hebt, om te voorkomen dat je op korte termijn weer een nieuwe moet aanschaffen. 

Waarom je de juiste elektrische boiler moet kiezen

De capaciteit van je elektrische boiler speelt een cruciale rol in het dagelijks comfort van je huishouden en heeft een directe impact op je energieverbruik. Een boiler die te groot is voor je behoeften, verbruikt onnodig veel energie door het opwarmen van meer water dan nodig is. Dit leidt niet alleen tot hogere energierekeningen, maar ook tot verspilling van waardevolle energie. Aan de andere kant kan een te kleine boiler frustrerend zijn, omdat het regelmatig kan voorkomen dat je zonder warm water zit, vooral tijdens piekmomenten van verbruik. Het is daarom belangrijk een balans te vinden die zowel aan je behoeften voldoet als energie-efficiënt is. 

Meer over de werking van een elektrische boiler lees je in deze blog 

Jouw elektrische boiler koop je bij AB Sales & Trade

Het kiezen van de juiste elektrische boiler is een beslissing die je comfort en energieverbruik voor jaren beïnvloedt. Bij AB Sales & Trade begrijpen we dit als geen ander. Daarom bieden we een uitgebreid assortiment aan elektrische boilers die zijn ontworpen om aan elke behoefte en elk budget te voldoen. Of je nu op zoek bent naar een compact model voor een klein huishouden of een krachtige oplossing voor een groter gezin, wij hebben de expertise en het productaanbod om je te helpen de perfecte match te vinden. 

Zoeken

Recente berichten