Tegenwoordig zijn er genoeg alternatieve elektrische manieren om je huis te verwarmen. Maak kennis met de infraroodverwarming, een elektrische warmtebron waarbij gebruik wordt gemaakt van stralingswarmte. Infraroodpanelen kunnen overal in jouw huis worden geplaatst om de traditionele warmtebronnen op gas te vervangen. Dankzij de lichte simplistische afwerking kunnen de panelen stijlvol in jouw interieur worden geplaatst. Samen met een goed geïsoleerd huis kunnen infraroodpanelen je huis op een duurzame manier verwarmen. Hoe werkt infraroodwarmte, waarom zijn infraroodpanelen een duurzame oplossing en hoe kun je ze het beste gebruiken?
Inhoudsopgave
Wat is infraroodverwarming
Bij het gebruik van traditionele verwarmingstechnieken zoals de cv stijgt warme lucht op. Radiatoren geven warmte af die opstijgt naar het plafond, waar het blijft hangen. Plafonds in cv-verwarmde ruimtes zijn vaak zelfs 1 of 2 graden warmer dan de vloer. Bij een infraroodverwarming wordt de lucht niet verwarmd maar geven infraroodpanelen stralingswarmte af. Je kan ze daarom overal in de kamer plaatsen maar meestal worden infraroodpanelen aan de muur of het plafond bevestigd. Dankzij de stralingswarmte kan de ruimte veel gelijkmatiger verwarmd worden. Omdat de warmte niet afhankelijk is van de luchtstroming in de ruimte blijft de kamer ook warm als bijvoorbeeld de deur opengaat.
Infraroodstraling
De elektromagnetische straling door infrarood is niet waar te nemen met het oog maar wel voelbaar op de huid. Omdat de lucht niet wordt verwarmd kan een infrarood paneel met minder vermogen evenveel warmte opleveren als een verwarming die de lucht opwarmt. Als het paneel aanstaat wordt het oppervlakte waar de straling neerkomt direct verwarmd. Ook de objecten die bloot worden gesteld aan deze straling, zoals muren of meubilair, worden hierdoor een klein beetje warmer. Hierdoor kan een infraroodpaneel veel efficiënter warmte afgeven dan een centraal verwarmde ruimte.
Bij- of hoofdverwarming infraroodpaneel
Afhankelijk van je installatieplan kunnen infraroodpanelen een ondersteunende of een leidende rol spelen bij het verwarmen van je huis. Zo kun je bijvoorbeeld een centrale verwarming houden en een klein infraroodpaneel installeren als bijverwarming op een plek waar je wat extra warmte kan gebruiken. Het is ook mogelijk om het gehele huis te verwarmen met infraroodpanelen. Daarbij kunnen de erkende installateurs van AB Sales & Trade je ondersteunen.
Snel huis verwarmen
Met een radiator kan het lang duren voordat je echt een aangename temperatuur in de ruimte hebt. Een infraroodverwarming is daarentegen bijzonder vlot en kan een ruimte al na 15 minuten volledig verwarmen. Hierdoor bespaar je op onnodig energieverbruik omdat je de panelen vlot aan en uit kan zetten. Zo hoeven de panelen alleen elektriciteit te verbruiken wanneer dat nodig is. Gasaansluitingen worden onnodig en de temperatuurbeheersing wordt een stuk gemakkelijker.
Stralingspaneel bevestigen
Het stralingspaneel kun je overal in de ruimte aanbrengen. Niet alleen in particuliere ruimtes maar ook voor kantoorruimtes is een infraroodpaneel een nuttige aanvulling. Kantoren lenen zich goed voor infraroodverwarming omdat niet elke ruimte centraal verwarmd hoeft te worden maar alleen de ruimtes waar een infraroodpaneel geïnstalleerd wordt. Dit kan ook de andere kant op, door extra panelen te plaatsen op plekken waar je juist wat meer warmte kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de vloer van de woonkamer of de ruimte boven de eettafel. Een infraroodpaneel kan overal waar nodig gemakkelijk aangesloten en geplaatst worden.
Infraroodverwarming bij afwisselend weer
In de winter staat de verwarming uiteraard langer aan. Maar tijdens de lente en de herfst is het soms fijn om de deur naar buiten open te zetten. Met een centrale verwarming kan het een hoop gedoe zijn om steeds te schakelen tussen warmteverschillen. Een infraroodverwaming kan je echter inzetten waar en wanneer je de warmte nodig hebt. Overdag kun je frisse lucht naar binnen laten en in de avond heb je in een handomdraai een verwarmde ruimte.
Veelgestelde vragen infrarood panelen
Infrarood verwarming kan zuiniger zijn dan traditionele verwarmingsmethoden, omdat het alleen de objecten in de kamer verwarmt en niet de lucht. Hierdoor kan er energie bespaard worden en kan het een efficiëntere en kosteneffectieve manier zijn om te verwarmen. Echter, de exacte zuinigheid hangt af van verschillende factoren zoals isolatie, grootte van de ruimte, type infrarood paneel, en gebruikspatroon.
Ja, infrarood panelen zijn over het algemeen veilig in gebruik. Ze produceren geen schadelijke stoffen en er is geen risico op lekkages of explosies. Echter, net als bij alle elektrische apparaten, is het belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en het paneel niet te bedekken of te dicht bij brandbare materialen te plaatsen.
Een infrarood paneel straalt over het algemeen tot ongeveer 3 meter afstand. De exacte afstand hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en wattage van het paneel, de omgevingstemperatuur en de aanwezigheid van obstakels tussen het paneel en de persoon of object dat verwarmd wordt.
De kosten voor het installeren en gebruiken van infrarood panelen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en het type paneel, het stroomverbruik, de installatiekosten en de gebruiksfrequentie. Neem contact met ons op voor een kostenindicatie.
Ja, infrarood panelen kunnen gebruikt worden in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Wel is het belangrijk om te kiezen voor panelen met een hoge IP-waarde, die aangeeft dat ze bestand zijn tegen vocht en water. Er zijn ook speciale badkamer infrarood panelen verkrijgbaar die geschikt zijn voor deze toepassing.
Infrarood panelen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk om ze regelmatig schoon te maken met een zachte doek en ze te controleren op eventuele beschadigingen. Als de panelen beschadigd zijn, moeten ze door een professional worden gerepareerd of vervangen.