Badkamers zijn een van de meest gebruikte ruimtes in ons huis, maar ze kunnen ook de grootste energievreters zijn. Van warm water tot elektriciteit, er zijn verschillende manieren waarop badkamers onze portemonnee en het milieu kunnen belasten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen in de badkamer en zo onze energierekening te verlagen en ons steentje bij te dragen aan een beter milieu. Wij hebben 5 manieren om te besparen in de badkamer voor je op een rijtje gezet.
Inhoudsopgave
Wat kost douchen
Voordat we ingaan op manieren om te besparen in de badkamer, is het goed om te kijken naar hoeveel douchen eigenlijk kost. Dit is geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden omdat dit geheel afhankelijk is van de tijd die je onder de douche doorbrengt, of je een Cv-installatie hebt of kunt douchen zonder gas en natuurlijk de energieprijzen van het moment.
Gemiddeld gebruikt een Nederlander 65 liter water tijdens een douchebeurt van 8 minuten. Met een gasprijs van 1.45 euro per kuub en een waterprijs van gemiddeld 1.24 euro per 1.000 liter, kost een douchebeurt je gemiddeld 50 cent. Maar dan heb je dus alleen de kosten van het douchen zelf berekend, niet de lampen die aanstaan en de verwarming die zich misschien wel in je badkamer bevindt. Zowel op de prijs van het water en de energie als de verwarming en verlichting kun je besparen. Wij zetten de 5 meest effectieve manieren voor je op een rijtje.
Besparen met een doorstromer
Een doorstromer, ook wel een instant heater of elektrische geiser genoemd, is een type douchesysteem dat op elektriciteit werkt en water direct opwarmt. In tegenstelling tot boilers, hoeft een doorstromer niet continu water op te warmen, wat energie bespaart. Bovendien wordt alleen het water dat daadwerkelijk gebruikt wordt verwarmd, wat waterbesparing oplevert.
Warmte terugwin installatie
Een warmte terugwin installatie, afgekort WTW, is een systeem dat de warmte die vrijkomt bij het ventileren van een woning of gebouw terugwint en hergebruikt om de lucht in de woning te verwarmen. Dit systeem kan ook in de badkamer geïnstalleerd worden, bij AB Sales & Trade hebben we hiervoor de Close-in shower ontwikkeld. Dit is een combinatie van een warmte terugwin installatie en een doorstromer.
Close-in shower
Het warmte terugwin systeem laat het wegstromende douchewater door de binnenste buis van de dubbele buis van het WTW-systeem stromen. Terwijl het koude leidingwater omhoog door de buitenste laag van de dubbele buis stroomt. Het warme douchewater warmt hierbij het koude leidingwater op tot de helft van de warmte. Het verwarmde water komt vervolgens in de doorstromer waar het op de gewenste temperatuur wordt gebracht en je geniet van een lekkere warme douche.
De close-in shower is energiebesparend doordat de doorstromer minder energie nodig heeft en er geen cv-ketel meer nodig is. De doorstromer wordt direct bij de kraan geïnstalleerd om lange leidingen te voorkomen, wat ideaal is voor huizen zonder gasaansluiting.
Installeren van een infrarood paneel
Een andere manier om te besparen in de badkamer is door het gebruik van een infraroodpaneel voor de verwarming. Infraroodpanelen verwarmen niet de lucht, maar de objecten in de ruimte, wat betekent dat ze minder energie verbruiken dan traditionele verwarmingssystemen. Bovendien zijn infraroodpanelen ook efficiënter dan traditionele verwarmingssystemen, omdat ze de warmte direct overbrengen naar de objecten in de ruimte en niet de lucht eromheen.
Lees meer over infrarood panelen in onze blog.
Kies voor waterbesparende voorzieningen
Een van de gemakkelijkste manieren om te besparen op water in de badkamer is door te kiezen voor waterbesparende voorzieningen. Dit kan een waterbesparende douchekop zijn, maar ook een toilet met een laag waterverbruik. Waterbesparende douchekoppen kunnen tot 40% op water besparen, terwijl een toilet met een laag waterverbruik tot 50% minder water kan gebruiken dan een traditioneel toilet.
Bovendien zijn er ook waterbesparende kranen verkrijgbaar die het waterverbruik verminderen zonder de waterdruk te verminderen. Een waterbesparende kraan kan tot 60% minder water verbruiken dan een traditionele kraan. Door het installeren van deze waterbesparende voorzieningen kan niet alleen het waterverbruik worden verminderd, maar ook de energierekening voor het verwarmen van het water.
Korter en minder vaak douchen
Als laatste, een zeer voor de hand liggende manier om te besparen in de badkamer. Heel simpel: korter en minder vaak douchen. Elke minuut die jij niet onder de douche doorbrengt is een minuut waarop je geld bespaard. Je kunt nog zoveel water- en energiebesparende maatregelen nemen in de badkamer, maar als je vervolgens nog elke dag een half uur onder de douche doorbrengt bespaar je eigenlijk niks. Zet een ouderwetse kookwekker in de douche of schaf een speciale douchetimer aan en stap eens niet elke dag onder de douche. Je zult de energierekening zien slinken.
Besparen begint bij AB Sales & Trade
Bij AB Sales & Trade kunnen wij je helpen om te besparen in de badkamer. Wij zijn dé specialist in energiezuinige elektrische verwarming van ruimtes en water.
Als groothandel en importeur bieden wij energiezuinige elektrische alternatieven om gasvrij wonen en werken te realiseren.
Of je nu op zoek bent naar doorstromers, een WTW-systeem of een infrarood paneel, bij ons ben je aan het juiste adres.