ABsalestrade logo

Winkelwagen

Over de plaats van doorstromers in je huis

doorstromer in badkamer

Waar plaats je doorstromers in je huis?

Wanneer je overweegt om doorstromers in je huis te installeren, is het cruciaal om te weten welke plekken in je huis het meest geschikt zijn. Doorstromers, bekend om hun efficiëntie en compactheid, kunnen op verschillende locaties in je huis worden geplaatst. In deze blog bespreken we de optimale plaatsing van doorstromers en hoe je het meeste uit deze apparaten kunt halen. 

De doorstromer

Een doorstromer, ook wel bekend als een doorstroomverwarmer, is een klein apparaat dat water verwarmt terwijl het door het apparaat stroomt. Dit in tegenstelling tot traditionele boilers die een voorraad warm water opslaan. Wanneer je de warmwaterkraan opendraait, activeert dit de doorstromer, die elektriciteit gebruikt om het water te verwarmen terwijl het door het verwarmingselement in het apparaat stroomt. Dit betekent dat het water direct en op aanvraag wordt verwarmd, wat zorgt voor een efficiënte en continue toevoer van warm water.  

De capaciteit van de boiler die je nodig hebt, hangt af van de grootte van je huishouden en hoe lang en hoe warm je graag doucht. Voor een één- of tweepersoonshuishouden is een 30-liter boiler vaak toereikend. In grotere huishoudens biedt een boiler van 100 liter meer comfort tijdens het douchen.

Voordelen van doorstromers: 

  1. Direct warm water: doorstromers verwarmen water onmiddellijk op aanvraag, wat betekent dat je niet hoeft te wachten op het opwarmen van een groot waterreservoir. Omdat er geen opslagtank is, is er minder warmteverlies in vergelijking met traditionele boilers, wat resulteert in verhoogde efficiëntie. 
  2. Energie-efficiëntie: ze verbruiken alleen energie wanneer er vraag naar warm water is, in tegenstelling tot traditionele boilers die continu een watervoorraad warm houden.  Daarbij verwarmen ze naar de temperatuur die je gebruikt, in tegenstelling tot een boiler die vanwege hygiëne verwarmt naar een hogere temperatuur.
  3. Ruimtebesparend: door hun compacte formaat nemen doorstromers veel minder ruimte in dan traditionele boilers met een groot opslagvat. 
  4. Lange levensduur: doorstromers hebben over het algemeen een langere levensduur dan traditionele boilers, mede doordat ze minder vatbaar zijn voor corrosie en kalkaanslag. 
  5. Gemakkelijk onderhoud: Doorstromers vereisen over het algemeen minder onderhoud dan boilers met een groot opslagvat. 
  6. Milieuvriendelijk: ze kunnen worden gebruikt in combinatie met hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, wat bijdraagt aan een vermindering van de CO2-voetafdruk. Of als naverwarmer achter de warmtepomp of WTW.

Doorstromer in de keuken

Een veelgebruikte plek voor doorstromers is de keuken. Gezien het frequente gebruik van warm water hier, voor zaken als het wassen van de handen, koken en afwassen, is een doorstromer in de keuken een efficiënte keuze. Maar waar plaats je de doorstromer? 

  • Onder de gootsteen: Een compacte doorstromer kan gemakkelijk onder de gootsteen worden gemonteerd, waardoor je direct toegang hebt tot warm water. 
  • Dicht bij de kraan: Door de doorstromer dicht bij de kraan te plaatsen, verminder je het warmteverlies door lange leidingen. 

Doorstromer in de badkamer

De badkamer is nog een ruimte waar doorstromers vaak worden geïnstalleerd. Ze bieden snel warm water voor het douchen of voor de wastafel. 

  • Dicht bij de douche: Plaats een doorstromer in de buurt van de douche voor een directe en efficiënte warmwatervoorziening. 
  • Wastafelinstallatie: Een kleine doorstromer bij de wastafel garandeert snel warm water voor bijvoorbeeld het scheren of gezicht wassen. 
  • Of combineer verschillende tappunten op één doorstromer. 

Doorstromer in het toilet

Doorstromers kunnen een uitstekende toevoeging zijn in het toilet, vooral voor het wastafeltje of een bidetdouche. De doorstromer levert direct warm water, wat ideaal is voor snel handen wassen of voor een comfortabele ervaring bij het gebruik van een bidetdouche.

Doorstromer in de bijkeukens

In huishoudelijke ruimtes zoals de bijkeuken of wasruimte, waar warm water nodig is voor schoonmaaktaken, kan een doorstromer een handige toevoeging zijn. Doorstromers zijn ideaal voor kleinere ruimtes dankzij hun compacte formaat en zorgen voor snelle toegang tot warm water.  

Het installeren van een doorstromer

Het installeren van een doorstromer is niet ingewikkeld of complex maar vereist zorgvuldige planning en aandacht voor detail. Vooral omdat het zowel om water- als elektriciteitsaansluitingen gaat. Een doorstromer kan in principe in elk huis geïnstalleerd worden. Wel zijn er enkele specifieke vereisten waar je rekening mee dient te houden:

Capaciteit van de doorstromer

Het vermogen van een doorstromer is afhankelijk van de gewenste hoeveelheid water. Kies je voor een doorstromer met een vermogen tussen 13kW en 18kW, dan zit je bij een gemiddeld gezinsverbruik goed.

De vuistregel is dat wanneer je het aantal kW deelt door twee, je op het aantal liter per minuut van ongeveer 40 graden uitkomt. Dit kan je ook omdraaien; bij een douche van 9 l/min kom je op 18kW uit. Een toestel op 13,5kW levert dan 6,5 l/min en kan prima gecombineerd worden met een waterbesparende douchekop voor een prettige douche ervaring. 

 

Elektrische aansluiting

Zorg ervoor dat je elektrische systeem compatibel is met de doorstromer. Dit kan inhouden dat je een apart elektrisch circuit moet installeren om de doorstromer van stroom te voorzien.

Voor de elektrische aansluiting is minimaal een netaansluiting van 3x25A (400V krachtstroom) nodig. Deze aansluiting is in veel gevallen standaard aanwezig in woningen die vanaf ongeveer 1990 zijn gebouwd. Als je woning een oudere aansluiting van 1x35A (230V) heeft, neem dan contact op met je netbeheerder om een upgrade naar 3x25A te regelen. Houd rekening met eenmalige kosten voor deze upgrade.

Wateraansluiting

Sluit de waterleidingen aan op de doorstromer. Dit omvat meestal de aanvoer van koud water naar het apparaat en de aansluiting voor het verwarmde water dat naar de kranen gaat.

Voor de warmwaterleiding is het aan te raden om altijd geïsoleerd leidingmateriaal te gebruiken om eventueel warmteverlies te beperken.

Het is belangrijk op te merken dat de installatie van een doorstromer, vooral vanwege de elektrische aspecten, het beste kan worden overgelaten aan een gekwalificeerde professional. Een incorrect geïnstalleerde doorstromer kan leiden tot problemen met prestaties, veiligheid en kan zelfs de garantie ongeldig maken.

Jouw Clage doorstromer koop je bij AB Sales&Trade

Op zoek naar een efficiënte oplossing voor warm water in je huis? Kies dan voor een Clage doorstromer van AB Sales&Trade. Bekijk ons assortiment en vind de perfecte doorstromer voor jouw behoeften. Koop nu je Clage doorstromer bij AB Sales&Trade! 

Veelgestelde vragen

Doorstromers leveren bijna onmiddellijk warm water, aangezien ze water verwarmen terwijl het door het apparaat stroomt. 

 

Ja, doorstromers zijn over het algemeen energiezuiniger dan traditionele boilers omdat ze alleen water verwarmen wanneer dat nodig is. 

Doorstromers kunnen op vele plekken worden geïnstalleerd, zolang er toegang is tot een waterleiding en een elektrische aansluiting. Het is echter belangrijk om ze dicht bij het gebruikspunt te plaatsen voor maximale efficiëntie. 

Het is mogelijk om zelf een doorstromer te installeren als je over de nodige technische vaardigheden en kennis beschikt. Echter, gezien de complexiteit en veiligheidsrisico’s, met name rond elektrische en wateraansluitingen, wordt sterk aangeraden om een professionele installateur in te schakelen. Dit garandeert een veilige en correcte installatie en voorkomt toekomstige problemen. 

Zoeken

Recente berichten