ABsalestrade logo

Winkelwagen

Water verwarmen met een elektrische geiser

Water elektrisch verwarmen

Water elektrisch verwarmen

Nu er steeds meer huizen van het gas af gaan, staan de alternatieve manieren van verwarmen meer en meer in de spotlight. Een populaire manier van water verwarmen is de elektrische geiser. In deze blog vertellen we je graag meer over de elektrische geiser, het verbruik en hun plaats in het huis.

Elektrische geiser uitgelegd

Een elektrische geiser wordt ook wel een instant heater of doorstroomverwarmer genoemd. Het is een apparaat dat leidingwater verwarmt door middel van elektriciteit. Met behulp van een weerstand wordt de elektriciteit omgezet in warmte. Een elektrische geiser heeft niet zoals een boiler een voorraad aan water. Het apparaat begint pas met verwarmen op het moment dat er warm water nodig is.

Er zijn meerdere namen in omloop voor een en hetzelfde apparaat, namelijk de doorstroomboiler, elektrische geiser en doorstroomverwarmer. Deze variëteit in terminologie kan soms tot verwarring leiden. In feite is een elektrische geiser niet anders dan een elektrische doorstromer. Echter, omdat ‘geiser’ vaak gelinkt wordt aan op gas werkende systemen, gaat de voorkeur uit naar de term ‘doorstroomverwarmer’.

Verbruikt een elektrische geiser niet heel veel stroom?

Een elektrische geiser heeft een relatief hoog vermogen, maar verbruikt niet gigantisch veel stroom. Dat komt omdat een elektrische geiser pas warmte produceert zodra er vraag naar is. Daardoor is het een vrij efficiënt proces. Er gaat geen energie verloren aan het warm houden van water in een buffervat. Dit geleidelijk en constant warm houden van het buffervat van een traditionele boiler resulteert op jaarbasis voor ongeveer 40% meer energieverbruik. Het hoge vermogen van een doorstromerverwarmer is vaak maar een aantal seconden nodig voor water bij een wasbak, of enkele minuten voor de douche.

Doordat een elektrische geiser in een korte tijd veel warmte moet produceren, heeft het apparaat een hoog vermogen nodig. In de korte tijd dat het water door het apparaat stroomt, dient deze het water van leidingtemperatuur naar het gewenste niveau op te warmen. Daarvoor is het nodig om veel warmte te produceren. Vaak een stuk meer dan bij een elektrische boiler, die een buffervat gebruikt om opgeslagen water geleidelijk op te warmen.

Verschil tussen een elektrische geiser en boiler

Een geiser en boiler zijn niet hetzelfde, ook niet als ze elektrisch zijn. Een elektrische boiler beschikt over een opslagvat en houdt een hoeveelheid water constant warm, waardoor je meteen over warm water beschikt. Echter, dit betekent ook dat de boiler continu energie verbruikt om het water op temperatuur te houden. Een elektrische geiser, daarentegen, verwarmt water alleen als het nodig is, waardoor het over het algemeen energiezuiniger is.

Doorstromer combineren met een waterbesparende douchekop

Wil je graag nog meer energie en water besparen? Dan is een waterbesparende douchekop een slimme en relatief eenvoudige manier om je verbruik nog meer omlaag te brengen. Een standaard douchekop heeft een doorstroom van gemiddeld 9 liter per minuut. Een waterbesparende douchekop brengt dit omlaag naar 5 liter per minuut. Hierdoor hoeft de doorstromer minder hard te werken, waardoor je nog meer energie en ook nog eens water bespaart!

Water verwarmen zonder gas

Om op een traditionele manier water en ruimtes te verwarmen, gebruik je een cv-ketel. Wij vinden dat dit anders kan! We noemen het decentraal verwarmen, waarbij we het verwarmen van ruimtes en water van elkaar te scheiden. Voor het elektrisch verwarmen van ruimtes zijn al verschillende bekende alternatieven, zoals vloerverwarming. Maar voor het elektrisch verwarmen van water gaat het vaak nog om energieslurpende oplossingen. Wij hebben dé energiezuinige oplossing voor het elektrisch verwarmen van water!

Veelgestelde vragen

Het stroomverbruik van een elektrische geiser varieert afhankelijk van diverse factoren zoals de capaciteit van het apparaat, hoe vaak en hoe lang het wordt gebruikt en de ingestelde temperatuur. Over het algemeen worden elektrische geisers uitgedrukt in kilowatt (kW), en kunnen ze variëren van ongeveer 3 kW tot meer dan 24 kW. Gemiddeld zit het stroomverbruik van een elektrische doorstromer rond de 11,5 kWh per uur.

Met een elektrische geiser en doorstromer heb je direct toegang tot water op de gewenste temperatuur. Omdat het apparaat het water direct verwarmt, is wachten overbodig.

De levensduur varieert, maar ligt gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar. Regelmatig onderhoud kan de levensduur verlengen.

Dat hangt af van de capaciteit. Hoogwaardige doorstromers kunnen voldoende warm water leveren voor grotere huishoudens, maar goedkopere modellen kunnen tekortschieten. Vooral tijdens piekuren wanneer er op meerdere plekken tegelijk warm water nodig is. Investeer daarom in een kwaliteitsdoorstromer.

Zoeken

Recente berichten