ABsalestrade logo

Winkelwagen

Water verwarmen met een elektrische geiser

Water elektrisch verwarmen
Een elektrische geiser wordt ook wel een instant heater of doorstromer genoemd. Het is een apparaat dat leidingwater verwarmt door middel van elektriciteit. Met behulp van een weerstand wordt de elektriciteit omgezet in warmte. Een doorstromer gebruik je voornamelijk voor warm water in de douche en keuken. Een elektrische geiser heeft niet zoals een boiler een voorraad aan water. Het apparaat begint pas met verwarmen op het moment dat er warm water nodig is.

Verbruikt een doorstromer niet heel veel stroom?

Een doorstromer heeft een relatief hoog vermogen, maar verbruikt niet gigantisch veel stroom. Dat komt omdat een elektrische geiser pas warmte produceert zodra er vraag naar is. Daardoor is het een vrij efficiënt proces. Er gaat geen energie verloren aan het warm houden van water in een buffervat. Het hoge vermogen van een doorstromer is vaak maar een aantal seconden nodig voor water bij een wasbak, of enkele minuten voor de douche.

Doordat een doorstromer in een korte tijd veel warmte moet produceren, heeft het apparaat een hoog vermogen nodig. In de korte tijd dat het water door het apparaat stroomt, dient deze het water van leidingtemperatuur naar het gewenste niveau op te warmen. Daarvoor is het nodig om veel warmte te produceren. Vaak een stuk meer dan bij een elektrische boiler, die een buffervat gebruikt om opgeslagen water geleidelijk op te warmen.

Waar komt een doorstromer te staan?

Een doorstromer plaats je bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de plek waar je het warme water wilt gaan gebruiken. In veel gevallen kan een enkele doorstromer meerdere tappunten voorzien van warm water. Het is in zo’n geval slim om de elektrische geiser net voor de warmwaterverdeler te installeren, in de buurt van waar normaal gesproken de cv-ketel zou staan. Deze staat meestal redelijk centraal. Zo kan je het warme water makkelijk via de bestaande leidingen naar de verschillende afnamepunten brengen.

Doorstromer combineren met een waterbesparende douchekop

Wil je graag nog meer energie en water besparen? Dan is een waterbesparende douchekop een slimme en relatief eenvoudige manier om je verbruik nog meer omlaag te brengen. Een standaard douchekop heeft een doorstroom van gemiddeld 9 liter per minuut. Een waterbesparende douchekop brengt dit omlaag naar 5 liter per minuut. Hierdoor hoeft de doorstromer minder hard te werken, waardoor je nog meer energie en ook nog eens water bespaart!

Water verwarmen zonder gas

Om op een traditionele manier water en ruimtes te verwarmen, gebruik je een cv-ketel. Wij vinden dat dit anders kan! We noemen het decentraal verwarmen, waarbij we het verwarmen van ruimtes en water van elkaar te scheiden. Voor het elektrisch verwarmen van ruimtes zijn al verschillende bekende alternatieven, zoals vloerverwarming. Maar voor het elektrisch verwarmen van water gaat het vaak nog om energieslurpende oplossingen. Wij hebben dé energiezuinige oplossing voor het elektrisch verwarmen van water!

Zoeken

Recente berichten